Da li ste nekada razmišljali, koliko magnetna traka ima mogućnosti za upotrebu? Praktično – bezbroj, jer magneti imaju tu osobinu da deluju kao da su neki „magični predmeti“. A zapravo, nisu. Ipak, istina je da imaju magnetsku privlačnost. Sada ćemo navedeno malo bliže pojasniti.

magnetna traka sa lepkom

Magneti poseduju dva pola, južni i severni, i privlače predmete od čelika i gvožđa. Ako ste nekada možda probali da približite ta dva pola jedan ka drugom, zapazili ste da se jug i jug, ili sever i sever – odbijaju, dok se suprotni polovi privlače.

Sa magnetima je, kao što vidimo, ista situacija kao i sa pravilima u životu, no šalu na stranu, očigledno je da oni pronalaze svoju korisnu primenu u raznim sferama. U daljem tekstu, upoznaćemo vas sa “varijacijama na temu“, tj. različitim vrstama magneta.

Šta je to samolepljiva magnetna traka?

Postoje magnetne trake i magnetne folije. Već po samim nazivima vidimo da su folije nešto što ima veću širinu (do 1400 mm), a da je traka – uska, i širine je do svega 60 mm (dakle, čak do 20 x uža). Samolepljiva magnetna traka poseduju jak unutrašnji lepak sa jedne strane, dok je suprotna strana namagnetisana. Koriste se za mnogo toga, a primera radi, idealne su za izradu lakih zanatskih projekata.

To mogu da budu razni “uradi sam“ projekti, kao i hobi majstorisanje, ali isto tako i izrada promotivnih proizvoda – u to se ubrajajaju reklamni predmeti koji imaju magnet i poslovni pokloni; takođe, magnetne trake izuzetno često koriste proizvođači suvenira a razlog je što se traka veoma lako savija i seče, pa se brzo postiže željeni oblik, makar on bio i relativno komplikovan. Svoje mesto, magnetne trake su pronašle i u štamparijama i reklamnoj industriji.

magnetna traka lepak suveniri

Razlog je očigledan – praktične su, lagane za upotrebu, olakšavaju rad čineći ga preciznijim, tako da se na kraju, zahvaljujući upravo magnetnim trakama, dobijaju mala remek dela, bez obzira da li se radi o ukrasnim predmetima, ili o stvarima koje imaju praktičnu primenu (recimo, kada se izrađuju magnetni komarnici, vrše određene popravke po domaćinstvu, itd).

Interesantno je takođe, da magnetne trake veoma podsećaju na gumu, ali je za razliku od tog materijala, daleko su upotrebljivije za razne namene. Zajedničko i gumi i magnetnim trakama jeste što su savitljive, tako da se proizvod o kome govorimo, ubraja u grupu fleksibilnih magneta.

Iskustva sa primenom magnetnih traka

Magnetnu traku možemo slobodno da nazovemo i magičnom trakom, a da pri tome ne pogrešimo puno. Zapravo, trik je u tome da ona ima „magičan efekat“ u mnogim situacijama, pri radu i upotrebi, usled čega život postaje lakši i interesantniji – baš zato što sa magnetnom trakom možemo da uradimo svašta i ponekad je samo naša imaginacija granica a njene mogućnosti, praktično bezbrojne. Pogledajte jednu od ideja. 

Vaša kuća, garaža, kancelarija, dvorište… – sve su to mesta gde je moguće iskoristiti maštu i stvaralačke sposobnosti da bi se stvorili vešto osmišljeni projekti, čija je tajna upravo – magnetna traka, koja dopušta da je oblikujete onako kako vi to želite i kako vama odgovara!

Postupak je toliko lak da ćete se začuditi – jednostavno se iseče magnet za lepljenje na željenu veličinu, a zatim se ukloni papir koji postoji, nakon čega se nanosi lepljiva strana na dizajn koji ste osmislili.

I sami ćete biti iznenađeni koliko ste vešt majstor, a svakako ćete se zapitati, zašto ranije niste koristili magnetnu traku, kada ona svojim mogućnostima oslobađa sve vaše kreativne zamisli!

Najnoviji tekstovi

Kategorije proizvoda